Jump to content


- - - - -

Συνταγές μαγειρικής στο διαδίκτυο


  • Please log in to reply
22 απαντήσεις σ' αυτό το θέμα

#11 agapios

agapios

    512MB Member


  • Μέλη
  • 546 posts

Δημοσιεύτηκε 14/03/2007 - 06:40



***μπριζολεσ χιρινεσ στο φουρνο με πατατεσ***

για δυο ατομα:
δυο μπριζολεσ
4-5 μετριεσ πατατεσ
ριγανη
αλατι
γλικια παμπρικα
ελεολαδο

εκτελεση:
πλενουμε τησ μπριζολεσ απομακρινοντασ τα τιχον σπασμενα μικρα κοκαλακια που μπορι να ειπαρχουν(δε θελουμε να σπασουμε τα δοντια μασ).
τησ αφινουμε να στραγκισουν και ακολουθοσ καθαριζουμε τησ πατατεσ και τησ κοβουμε οποσ θελουμε, οχι ομοσ πολι μικρα κοματια.
τα βαζουμε σε ενα ταψι που να χορανε ολλα μεσα(πατατεσ,μπριζολεσ) χορισ να ειναι η πατατεσ η μια πανο στην αλλι και ριχνουμε λαδι απλονοντασ το παντου χορισ βεβεα να κανουμε λιμνουλα, ισα διλαδι να πιασουν ολεσ η επιφανιεσ λαδη. ακολουθοσ ριχνουμε ενα κουταλακι του γλικου αλλατι παντου και στισ μπριζολεσ μπροσ πισο, τα ανακατεβουμε με το χεριμασ ετση οστε να πιαση το αλατη πανο στα υλικα μασ. ριχνουμε την παμπρικα και κανουμε το ιδιο (παπρικα βαζουμε οσι θελουμε), καθοσ και με τι ριγανη, ριγανη βαζουμε δυο πρεζεσ. χινουμε ενα ποτιρι (περιπου250ml) νερο. προσεκτικα και σιγα σιγα απο την ακρι του ταψιου για να μιν φιγουν τα μιροδικα και ολλα αυτα που βαλαμε. το ψινουμε σε προθερμασμενο φουτρνο για 1ωρα και45 λεπτα περιπου μεχρι να στεγνοση το νερο στουσ 200-250 (μετα την 1 1/2 ωρα το κιταμε σιχνα)
σινοδεβετε καλιστα με μια χοριατικη και κοκινο κραση.

καλι σασ ορεξη icon_smile.gif

Edited by agapios, 14/03/2007 - 06:41.

  • 0
SAVE THE PLANET

#12 agapios

agapios

    512MB Member


  • Μέλη
  • 546 posts

Δημοσιεύτηκε 14/03/2007 - 07:34

κανενα σχολιο icon_smile.gif

υ.γ.: η αλιθια ειναι οτι ξεχασα το σκορδακι

Edited by agapios, 14/03/2007 - 07:43.

  • 0
SAVE THE PLANET

#13 djdb

djdb

    fair enough


  • Honored Members
  • 5.511 posts

Δημοσιεύτηκε 18/08/2007 - 20:40

Καλά το θυμόμουν πως έχουμε topic για συνταγές icon_razz.gif.

Λοιπόν, για σήμερα σας έχω το φαγητό που με έχει "σκαλώσει" εδώ και καιρό: τονοσαλάτα. Ναι ,ακούγεται απλό, αλλά είναι γευστικότατό. Keep reading...

Τι θα χρειαστείτε:
  • Λεφτά για τα υλικά (βασικό. Κουζίνα και πιάτα μπορεί να έχει η γειτόνισσα, αλλά μην δανειζόμαστε και λεφτά...),
  • Όρεξη (για φαΐ), διάθεση (για χορό) και χιούμορ (έτσι ώστε αν δεν σας αρέσει να την πετάξετε και να γελάσετε),
  • 2 τόνους (αν έχετε τη μέση σας, αφήστε το). Τόνος σε νερό, όχι σε λάδι και κατά προτίμηση ελληνικής φίρμας,
  • Καλαμπόκι. Έχει στα supermarker φακέλους με καλαμπόκι για βράσιμο από τον μπαρμπά-τέτοιο,
  • 2 αγγουράκια μικρά, 2 ντομάτες μεσαίες και 1 καρότο όσο μικρότερο γίνεται (όχι μεταλλαγμένα)
  • Άνιθο (νομίζω, αν είναι μάραθος, συγχωρέστε με. Πάντα τα μπερδεύω όλα αυτά. Δοκιμάστε κάτι, κάποιο θα σας αρέσει),
  • Μερικά φύλλα μαρουλιού (όχι για να δοκιμάσουμε αν κόβουμε τον τόνο με την καρδιά του μαρουλιού. Θα τον βάλουμε στη σαλάτα),
  • Πιπέρι, αλάτι, πάπρικα.
Οδηγίες παρασκευής (τη Πέμπτη να έρθετε να σας πω άλλα):
  • Ρίχνουμε το μισό από το περιεχόμενο του φακέλου με το καλαμπόκι σε μια μικρή κατσαρόλα, η οποία έχει νερό βρύσης μεχρι τη μέση. Βάζουμε τη φωτιά στο τέρμα και το αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτα. Το βάζουμε σε δυνατή φωτιά έτσι ώστε να μην περιμένουμε πολύ και το αφήνουμε για κανα 10λεπτο για να μην λιώσει, δεν κάνουμε σούπα. Το αφήνουμε να βράσει και πάμε λίγο πιο δίπλα (για να μην καούμε σε περίπτωση ατυχήματος).
  • Παίρνουμε ένα βαθουλό μπολ και ρίχνουμε μέσα τους δύο τόνους. Εδώ να σημειώσω πως οι 2 ίσως είναι πολλοί για ένα άτομο, οπότε δείτε το, ανάλογα με την όρεξη σας. Σε ένα άλλο πιάτο, κόβουμε τα αγγουράκια. Αφού τους βγάλουμε τη φλούδα, κάνουμε μια οριζόντια χαρακιά κατά μήκος του αγγουριού και μετά κάθετες, έτσι ώστε να κοπεί σε μικρά κομματάκια. Σε μικρά κομματάκια θα προσπαθήσουμε να κόψουμε και τις ντομάτες (οι οποίες και αυτές, αντί για δύο μπορεί να είναι μια). Ρίχνουμε αγγούρια και ντομάτες μέσα στο μπολ με τον τόνο.
  • Ξεπλένουμε το μαρούλι (κάτι που κάναμε και για την ντομάτα και το αγγούρι, άσχετα αν δεν σας το είπα). Κόβουμε τα 2-3 φύλλα μαρουλιού που έχουμε με το χέρι, σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ. Παίρνουμε το μικρό (και άμοιρο) καρότο και το τρίβουμε (όχι με τα νύχια, με τρίφτη) πάνω από το μπολ. Πλένουμε και τον άνηθο, τον κόβουμε λίγο με τα χέρια και τον ρίχνουμε και αυτόν μέσα.
  • Μέχρι να τα κάνουμε όλα ατά, έχει χτυπήσει το τηλέφωνο 3 φορές και έχουνε έρθει δύο fax. Α, έχει βράσει και το καλαμπόκι. Το βγάζουμε από την φωτιά, χύνουμε το νερό του και του ρίχνουμε λίγο παγωμένο νερό πάνω του, καθώς έχει καύσωνα και.εεε... για να κρυώσει λίγο. Το ρίχνουμε και αυτό μέσα στο μπολ.
  • Ρίχνουμε στο μπολ με τα υλικό αρκετό λάδι (δεν σας το είπα στην αρχή, αλλά αν δεν έχετε λάδι στη κουζίνα αφήστε τη μαγειρική και παίξτε stratego). Το λίγο πρέπει να είναι πολύ (και ελληνικό, όχι πετρέλαιο), ταιριάζει με αυτό το φαΐ, πέρα απο το οτι τα υλικά που έχετε βάλει μέσα θα το απορροφήσουν. Ρίχνουμε και πολύ λίγο αλάτι (πολύ λίγο όμως, το εννοώ), πιπέρι και πάπρικα (ανάλογα με το πόσο αντέχετε, όχι πάρα πολύ πάντως).
  • Παίρνουμε δύο κουτάλια της σούπας και ανακατεύουμε τα υλικά μας. Παίρνουμε ένα μεγάλο πιρούνι και αρχίζουμε να τρώμε. απόλαυση...
Εναλλακτικά, αυτή η συνταγή μπορεί να γίνει και με κάποιες σαλάτες λαχανικών που υπάρχουν έτοιμες στο super market, αν και εγώ προτιμώ να τα βάζω ένα-ένα τα υλικά. Αν έχετε καμιά άλλη ιδέα, πείτε μας. Φωτογραφίες δεν έχω να σας δείξω, καθώς όταν σκέφτηκα να κάνω το post, είχε αδειάσει το πιάτο.

Καλή όρεξη icon_lol.gif .
  • 0

#14 djdb

djdb

    fair enough


  • Honored Members
  • 5.511 posts

Δημοσιεύτηκε 20/08/2007 - 08:12

Anemelos, με βάση αυτα που μου είπες παραπάνω, αυτα που είχα, αυτά που βρήκα και αυτά που ήθελα, έφτιαξα την παρακάτω τονοσαλάτα:

1 τόνος, αγγούρι, άνιθος, μαιντανός, καλαμπόκι, λαδολέμονο, κρεμμύδι, επιπλέον λάδι, πιπέρι, πάπρικα και λίγο αλάτι.

Ιδού:



Αν και έγινε λίγο πιο "βαριά" εξαιτίας του κρεμμυδιού, ήταν χορταστικότατη icon_smile.gif . ήθελα να βάλω και καρότο και τζίντζερ αλλά δεν βρήκα. Next time thumbs-up.gif .
  • 0

#15 anemelos

anemelos

    humorator


  • Μέλη
  • 7.385 posts

Δημοσιεύτηκε 20/08/2007 - 12:48

Παέγια ή paella στα ισπανικά. Με κρέας icon_smile.gif

Υλικά: για 5-6 μερίδες:

800 γραμ ποντίκι μοσχαρίσιο ή ελιά
300 γραμ (μιά κούπα) ρύζι parboiled ή basmati (καλύτερα το 2ο)
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
1 πιπεριά κέρατο
1/2 πιπεριά κόκκινη
1/2 πιπεριά κίτρινη
1/2 πιπεριά καυτερή ή 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό πιπέρι φρεσκοτριμένο
1 καρότο (κομμένο σε ροδέλες)
5-6 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομένες)
2-3 στήμονες σαφράν (ή ένα φακκελάκι)
1/2 κουταλάκι του γλυκού τέρμερικ (ή κουρκουμάς ή κιτρινόσκονη)
1/3 ματσάκι μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι
1,7 λίτρα νερό βραστό



Βάζουμε στο σκεύος μισό κρασοπότηρο λάδι (εννοείται ελαιόλαδο). Φωτιά χαμηλή wink2.gif Ρίχνουμε ψιλοκομένο το κρεμμύδι και τις πιπεριές και σωτάρουμε ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το - ψιλοκομένο - κρέας και το ροδίζουμε για 5 λεπτά απ' όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε το βραστό νερό (*) και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός απο τ' αλάτι και το ρύζι Βράζουμε 40-45 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι το αλάτι (επιτέλους) harhar.gif
Αν τάχετε κάνει όλα σωστά στο τέταρτο το νερό θα έχει σχεδόν σωθεί. Κατεβάζετα το σκεύος απ' τη φωτιά και αφήνετε το ρύζι να πιεί τα υγρά.
Σερβίρετε!

-------------------------------------------------------

Η παραδοσιακή παέγια μαγειρεύεται σε ΜΕΓΑΛΟ τηγάνι ή σαγανάρα (μεγάλο σαγανάκι) icon_lol.gif . Αλλά όπως θα δείτe και στο link που έδωσα, οι διάφοροι σεφ rolleyes.gif προτιμούν περίπου τον τρόπο που περιγράφω εδώ.
Αν θέλετε να δώσετε πιό κρίσπυ μορφή στην παέγια (όπως paella valenciana) respect.gif τότε σβήνετε τη φωτιά 5 λεπτά νωρίτερα και βάζετε το σκεύος (που θα πρέπει να είναι κατάλληλο) στο φούρνο, προθερμασμένο στους 180, για 5-10 λεπτά (μέχρι να ροδίσει).

(*) Τροφή για σκέψη. Το κρέας και τα όσπρια δεν τα αλατίζουμε απ' την αρχή και δεν τα υποβάλλουμε σε σκωτσέζικο ντους, απ' τη ζέστη στο κρύο, γιατί μετά παραπονιούνται οι συνδαιτημόνες ότι είναι σαν κοτρώνι! miner.gif

DJDB στη φωτό βλέπω και πατάτα, ή όχι;
Κρύβεις λόγια; hit.gif
  • 0
Ελεύθερος δεν είναι αυτός που κάνει ότι θέλει, αλλά αυτός που ξέρει τι θέλει. Νίκος Δήμου

Ο έξυπνος παραδέχεται το λάθος του , ο πονηρός δικαιολογείται και ο βλάκας επιμένει.

#16 anemelos

anemelos

    humorator


  • Μέλη
  • 7.385 posts

Δημοσιεύτηκε 31/08/2007 - 13:13

Ρεβιθοκεφτέδες Σιφνέικες

Υλικά
* 1/2 κιλό ρεβίθια
* 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για το τηγάνισμα
* 1/4 κιλό φέτα
* 1/4 κιλό ανθότυρο
* 1 αυγό
* 1/2 φλιτζάνι τσαγιού τριμένη φρυγανιά
* 1 κρεμμύδι μεγάλο
* 1 κουταλιά αλάτι
* πιπέρι φρεσκοτριμένο
* φύλλα φρέσκου δυόσμου
* 5-6 σκελίδες σκόρδο (λιωμένο)

Οδηγίες παρασκευής

Βάζετε τα ρεβίθια από το βράδυ σε νερό. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζετε και τα βράζετε σε κατσαρόλα για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Στη συνέχεια τα αλέθετε μέχρι να γίνουν πουρές. Κατόπιν τρίβετε το κρεμμύδι για να γίνει πολτός και κόβετε τα τυριά σε πολύ μικρά κομμάτια. Αναμειγνύετε τα παραπάνω υλικά μαζί με το αυγό, τα φύλλα δυόσμου, το σκόρδο, τη φρυγανιά, το πιπέρι και το αλάτι και πλάθοντας φτιάχνετε κεφτέδες, τους οποίους αλευρώνετε και τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.

Παραλλαγή: τα ρεβύθια μπορεί να είναι αυτά που περίσσεψαν τις προάλλες (ρεβύθια σούπα) οπότε τα στραγγίζετε, τα αλέθετε και είναι έτοιμα για τη συνταγή. icon_smile.gif

Η γεύση είναι αλλού! biggrinlove.gif Όποιος δεν ξέρει τα υλικά δύσκολο να καταλάβει τι είναι.
  • 0
Ελεύθερος δεν είναι αυτός που κάνει ότι θέλει, αλλά αυτός που ξέρει τι θέλει. Νίκος Δήμου

Ο έξυπνος παραδέχεται το λάθος του , ο πονηρός δικαιολογείται και ο βλάκας επιμένει.

#17 hunter_back

hunter_back

    Life addict...


  • Μέλη
  • 2.162 posts

Δημοσιεύτηκε 31/08/2007 - 13:23

Να προσθέσω στην συνταγή των ρεβιθοκεφτέδων, λίγη κανέλα μαζί με το πιπέρι. Εναλλακτικά λίγο μοσχοκάρυδο! Αλλάζει πολύ η γεύση... (κατά την γνώμη μου, προς το καλύτερο)

Και μια που πιάσατε τα κεφτεδοειδή, αξίζει και η συνταγή των ντοματοκεφτέδων.
    5 μεσαίες κόκκινες ντομάτες ψιλοκομμένες
    8 κοφτές κουταλιές σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, ΟΧΙ ΤΟ ΜΠΛΕ)
    1 αυγό
    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    μαϊντανός ψιλοκομμένος, θυμάρι, δυόσμος
    50-70 gr τυρί τριμμένο
    Αλάτι - Πιπέρι

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να δέσει η ζύμη. Βάζουμε λάδι στο τηγάνι και περιμένουμε να κάψει. Με ένα κουτάλι σούπας παίρνουμε μια δόση από το μείγμα και την βάζουμε στο τηγάνι. Αφού τηγανιστεί η μια πλευρά, το γυρνάμε για να τηγανιστεί και η άλλη.

Όταν είναι έτοιμος ο κεφτές, τον βάζουμε πάνω σε πιάτο με χαρτί κουζίνας. Έτσι θα αποροφηθούν τα πολλά λάδια (Καλό είναι να το κάνουμε με όλα τα τηγανητά φαγητά όπως πατάτες κλπ).

Συνοδεύει και συνοδεύεται από άλλους κρασομεζέδες... icon_wine.gif

Καλή όρεξη!
  • 0
Δύο πράγματα δεν έχουν τέλος : Συμπαν και ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι βέβαιος.
Not everything that can be counted counts, and not everything that counts can be counted.
Einstein

Δείτε το blog μου και ενημερωθείτε για προγνωστικά στοιχημάτων : bet-hunter



#18 Ariadni_Nefeli

Ariadni_Nefeli

    512MB Member


  • Honored Members
  • 525 posts

Δημοσιεύτηκε 02/09/2007 - 09:24

Απλά και γρήγορα πραγματάκια για στιγμές μεγάλης πείνας! food.gif

Μαραθοκεφτέδες με φέτα

Θα χρειαστείτε φρέσκο μάραθο που μπορείτε να φυλάξετε και στην κατάψυξη αν και φυσικά δεν είναι το ίδιο.
Αλευράκι, κρεμμυδάκι, αλατι και νερό. Προαιρετικα και λίγη φέτα.

Ψιλοκόβετε το κρεμμυδι και τον μάραθο, και κοματιάζετε τη φέτα και τα ρίχνετε σε ένα μπωλ. Ρίχνετε αλεύρι και νερό και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Ρίχνετε σε καυτό λαδι με ένα μεγάλο κουτάλι και τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν, χαμηλώνοντας λίγο τη φωτιά.

Τους αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν, αλατίζετε και έτοιμοι.

Εύκολο και προπαντώς γρήγορο για επισκέψεις, μεζεδάκι, συνοδευτικό και γενικά για ώρες πείνας και έλλειψη χρόνου. icon_smile.gif

Edited by Ariadni_Nefeli, 02/09/2007 - 09:25.

  • 0
Μέχρι να πεθάνεις μαθαίνεις, και πάλι ποτέ δεν θα τα ξέρεις όλα.....



Κάψε...κάψε....Τι θα κάψεις;


#19 Ariadni_Nefeli

Ariadni_Nefeli

    512MB Member


  • Honored Members
  • 525 posts

Δημοσιεύτηκε 02/09/2007 - 09:29

Μεξικάνικη σαλάτα

Μαρουλάκι, μαύρα φασόλια σε κονσέρβα, καλαμπόκι, κομματάκια κοτόπουλου.

Ψιλοκόβετε το μαρούλι, και ρίχνετε το καλαμπόκι το οποίο έχετε βράσει αν είναι κατεψυγμένο, ή εχετε πάρει έτοιμο σε βαζάκι. Πλενουμε καλά τα μαύρα φασόλια και τα ρίχνουμε και αυτά. Βράζουμε ή ψήνουμε το κοτόπουλο (το προτιμώ ψημένο στο φούρνο), το κόβουμε σε κομμάτια και ρίχνουμε στη σαλάτα.

Χτυπάμε λαδόξυδο, αλατίζουμε και σερβίρουμε. Ειναι απο τις αγαπημένες μου σαλάτες! eat.gif


  • 0
Μέχρι να πεθάνεις μαθαίνεις, και πάλι ποτέ δεν θα τα ξέρεις όλα.....



Κάψε...κάψε....Τι θα κάψεις;


#20 Ariadni_Nefeli

Ariadni_Nefeli

    512MB Member


  • Honored Members
  • 525 posts

Δημοσιεύτηκε 02/09/2007 - 09:38

http://magires.blogs...og-post_31.html

Αυτή η συνταγή έχει πολλές παραλαγές στην Κρήτη. Εννοείται οτι για μένα το καλύτερο γαμοπίλαφο το κανει η μανούλα μου, με την αυθεντική Χανιώτικη συνταγή! hunt.gif

Η συνταγή απο τους Μάγειρες είναι η πιο αντιπροσωπευτική και την παραθέτω αυτούσια, γιατί είναι ένα δύσκολο φαγητό που θέλει υπομονή, τέχνη και κόπο. Με είχαν κάθίσει στα Χανιά όλο το καλοκαίρι να τη μάθω και έβγαλά ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, αλλά δεν πιάνω μία με τις γυναίκες εκει που το κάνουν όλη τους τη ζωή. redface.gif

Αλλά που θα μου πάει.... wink.gif

Κότα και Ζυγούρι πιλάφι (γαμοπίλαφο)


(8 άτομα )
Υλικά
1 κιλό ζυγούρι
1 κότα 1 1/2 κιλό
2 νεροπότηρα ρύζι (όχι σπυρωτό)
*6 νεροπότηρα ζωμό
2 κουταλιές σούπας στακοβούτυρο
1/2 ποτήρι κρασιού χυμό λεμονιού,
αλάτι

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα κρέατα και τα βράζουμε μαζί, σε σιγανή φωτιά, για 1 1/2 ώρα τουλάχιστον, ρίχνοντας μέσα στο νερό μια κουταλιά της σούπας αλάτι. Μόλις ψηθούν, βγάζουμε τα κρέατα, σουρώνουμε το ζωμό τους και τα αλατοπιπερώνουμε. Μετράμε τον ζωμό, σε κάθε 3 νεροπότηρα ζωμό αντιστοιχεί 1 ρύζι. Σε μία κατσαρόλα ξαναβράζουμε τον σουρωμένο ζωμό και ρίχνουμε το ρύζι, σε μέτρια φωτιά, το οποίο και ανακατεύουμε για να μην κολλήσει, μέχρι να τραβήξει όλο σχεδόν το ζωμό (20 λεπτά περίπου). Καίμε το στακοβούτυρο σ’ ένα μπρίκι, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, περιχύνουμε με αυτό το πιλάφι μας και τ’ αφήνουμε σκεπασμένο για 5 λεπτά. Σερβίρεται χώρια το ρύζι από το κρέας. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε ένα φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμονιού στο ρύζι, πέντε λεπτά πριν ψηθεί για να μείνει σπυρωτό (και πριν ρίξουμε το στακοβούτυρο).
* στο ένα νεροπότηρο ρύζι αντιστοιχούν 3 νεροπότηρα ζωμός.
  • 0
Μέχρι να πεθάνεις μαθαίνεις, και πάλι ποτέ δεν θα τα ξέρεις όλα.....



Κάψε...κάψε....Τι θα κάψεις;





0 χρήστες διαβάζουν αυτό το θέμα

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 κρυφά μέλη